Je ziet ze steeds meer, de elektrische step. Ben je verzekerd als je met een e-step schade aan een ander toebrengt?
Als je met een elektrische step, oftewel e-step, schade aan een ander toebrengt, dan kan dat een flinke kostenpost worden. Denk aan medische kosten van het slachtoffer, maar ook aan inkomensderving omdat het slachtoffer tijdelijk of langdurig niet kan werken door het ongeval. Omdat veel mensen de e-step zien als speelgoed, staan ze er niet bij stil dat de step niet zomaar de weg op mag én dat schade aan anderen niet is verzekerd.
Een elektrische step is een zogenaamde LEV (licht elektrisch voertuig), tenzij ze niet harder dan 6 km per uur kunnen (dan worden ze gezien als speelgoed). De gebruiker van een LEV moet minimaal 16 jaar oud zijn.
De e-step is een motorrijtuig. Schades met of door een motorrijtuig zijn uitgesloten op de particuliere aansprakelijkheidsverzekering. Schades met een e-step vallen in beginsel dus niet onder de aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren.
Voor een motorrijtuig en dus ook voor de elektrische step, geldt de WA-verzekeringsplicht. Een WA-verzekeraar verzekert alleen e-steps die zijn goedgekeurd en toegelaten door de RDW. Sluit je géén WA-verzekering voor de e-step af, dan ben je niet verzekerd voor de schade die je toebrengt aan anderen.
In het buitenland wordt de e-step steeds vaker aangeboden voor verhuur. Ook dan ben je vaak niet verzekerd als je schade aan een ander toebrengt. Dat komt doordat in het buitenland, geen verzekeringsplicht geldt voor e-steps. Veel verhuurders hebben de step daarom niet verzekerd. En je aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren biedt dus geen dekking, zoals we net al aangaven.
Wil je meer weten of heb je vragen?
Machteld en haar collega's staan voor je klaar.Bel of mail direct